Trygg förvaring i kassaskåp

Genom att placera sina värdesaker i ett kassaskåp gör man det svårare för tjuven. För de som planerar att resa bort under semestern är det särskilt viktigt att se över hur saker förvaras. Ett alternativ är att använda ett bankfack, men det kan kännas onödigt komplicerat. Många väljer istället att skaffa ett kassaskåp. Alla skåp håller dock inte samma kvalitet. Faktum är att skillnaden är såpass stor att du bör göra vissa efterforskningar och inte köpa första bästa.

Välj en produkt certifierad av SFF

SFF står för Stöldskyddsföreningen och de är något av experter på säker förvaring. De provar säkerhetsprodukter och har också ett nära samarbete med de europeiska kommittéer som arbetar brottsförebyggande. Om de har godkänt en produkt och rekommenderar den till svenskar kan man vara säker på att den håller måttet. Väljer du ett skåp som inte är certifierat så “köper du grisen i säcken”. Risken finns att tjuven snabbt kan ta sig in i ett dåligt kassaskåp och då fyller det inte sitt syfte. Ett kassaskåp som däremot klarat av tuffa tester kan man lita på.

För kassaskåp används flera olika begrepp

Ordet kassaskåp låter säkert och för tankarna till tunga, stora, tjocka metallskåp som kan stå emot det mesta. Sanningen är att bara för att ett skåp kallas kassaskåp behöver det inte alls vara säkert. SFF brukar dela in dem i kategorierna värdeskåp, säkerhetsskåp och stöldskyddsskåp där värdeskåp ger det starkaste skyddet och stöldskyddsskåp det svagaste skyddet.

Alla skåp är möjliga att bryta sig in i. Allt som krävs är tillräckligt kraftfulla verktyg och tillräckligt lång tid. De flesta inbrottstjuvar har dock inte tillgång till kraftfulla verktyg, utan enkla verktyg som till exempel en kofot. Mer sofistikerade tjuvar kan ha verktyg som skärbrännare, borrmaskiner eller vinkelslipar. Om man som privatperson väljer ett skåp som klarar att stå emot enklare verktyg är man relativt säker. Är man villig att betala mer går det att få skåp med högre säkerhetsklass som klarar kraftfulla verktyg åtminstone under en kortare tidsperiod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *