Goda råd om lås och stöldskydd

Visste du att de flesta bostadsinbrott inte är planerade utan görs på impuls? Ofta hör man talesättet att “tillfället gör tjuven” och det är inte dumt att ha i bakhuvudet. Dessutom är många av dessa tjuvar också påverkade av alkohol eller narkotika. För den som har grundläggande inbrottsskydd blir det mycket svårt för dessa individer att bryta sig in. Har man också tänkt till kring trygg förvaring av värdesaker i till exempel ett värdeskåp med god säkerhet är sannolikheten låg att något av större värde går förlorat. Samma gäller för företag. Med tillräckligt skydd blir det sällan allvarliga konsekvenser och faktum är att försäkringsbolag ofta ställer krav på inbrottsskydd för att en tecknad försäkring ska gälla fullt ut.

Om man däremot väljer att helt bortse från inbrottsskydd gör man det lätt för tjuven. Ett klassiskt exempel är olåsta dörrar eller fönster som inte sällan leder till att en fräck tjuv gör inbrott under nattetid när människor ligger och sover. I flera fall har det också hänt att tjuvar är fräcka nog att utnyttja situationen under dagtid. Här kommer några goda råd om hur du ska tänka kring lås och stöldskydd.

  • Tänk som en tjuv. Var finns svagheterna? Åtgärda de största och mest uppenbara svagheterna först.
  • Dörrar och fönster ska vara robusta och ha rejäla lås.
  • Lämna inte dörrarna olåsta när du går över till grannen för att prata en stund eller ens när du är hemma. En smygande tjuv arbetar snabbare än du tror.
  • Försök att inte lämna värdesaker som mobiltelefoner, plånböcker eller bilnycklar väl synliga. Varför inte ha ett låsbart nyckelskåp innanför dörren?
  • Belysning är tjuvens fiende medan de tycker om mörka platser där de kan arbeta ostört. Rörelseaktiverad utomhusbelysning är rekommenderat både för hem och företag.
  • Gå inte till överdrift med inbrottsskydd. Tänk också på personsäkerheten i händelse av brand.
  • Överväg att byta lås när du flyttar till en ny bostad. Nyckelkopior kan vara på vift utan din kännedom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *